keskiviikko 19. toukokuuta 2010

The Time Traveler's Wife


Sain vihdoin aikaiseksi lukea Audrey Niffeneggerin suuresti kehutun kirjan The Time Traveler's Wife (Aikamatkustajan vaimo), ja täytyy sanoa että kannatti! Se lumosi minut heti. Kirja kertoo Henryn ja Claren epätavallisen rakkaustarinan. Henry kärsii aikasiirtymähäiriöstä: hän joutuu tahtomattaan ajassa omaan menneisyyteensä tai tulevaisuuteensa määrittelemättömäksi ajaksi, joskus minuuteiksi ja joskus päiviksi. Usein Henry löytää itsensä tukalista ja hengenvaarallisista tilanteista. Clare tapaa Henryn ensimmäisen kerran jo ollessaan 6-vuotias; aikamatkustanut Henry puolestaan on tällöin 36. He tapaavat toisensa nykyhetkessä ja alkavat seurustella vasta Claren ollessa 20-vuotias ja Henryn ollessa 28. Heidän aikarajat ylittävä rakkaustarinansa on alkanut ja osittain tapahtunut jo kauan ennen tätä tapaamista nykyhetkessä.

" I turn, prepared to start explaining again, and find myself face to face with Henry. I am speechless. Here is Henry, calm, clothed, younger than I have ever seen him. Henry is working at the Newberry Library, standing in front of me, in the present. Here and now. I am jubilant. Henry is looking at me patiently, uncertain but polite. "Is there something I can help you with?" he asks. "Henry!" I can barely refrain from throwing my arms around him. It is obvious that he has never seen me before in his life ".


Niffeneggerin kirja on uskomaton, koskettava ja seksikäs  kuvaus kauniista, äärettömän kärsivällisestä ja vahvasta rakkaudesta. Kirja haastaa lukijan, sillä tämän täytyy olla koko ajan perillä, missä ajassa liikutaan, ja kuka on kokenut mitäkin. Lukija saa itse koota pirstaleista kokonaisen tarinan. Kirja ilahduttaa, naurattaa ja jännittää eikä kyyneleiltä vältytä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos! Tulen varmasti lukemaan tämän moneen kertaan.

Kirjasta on tehty myös elokuva, mutta en halua nähdä sitä vielä vähään aikaan. Minulle käy usein niin, että jos kirjasta on tehty elokuva, en elokuvan nähtyäni pysty enää aina erottamaan elokuvaa ja kirjaa toisistaan. Jotkin hahmot eivät valkokankaalla vain vastaa ollenkaan sitä, millaisiksi olen heidät mielessäni kuvitellut.  Haluan pitää Claren ja Henryn juuri sellaisina, kuin he mielessäni ovat.

7 kommenttia:

 1. Yks ihanimpia kirjoja kyllä! ^^ Tullut pariin otteeseen luettua. Mäkään en oikein tiedä haluanko nähdä leffaa - Eric Bana kylä valaa muhun uskoa, mutta se kuka-se-nyt-olikaan-nainen ei. Ei tunnu vaan.. sopivalta. Trailerikin oli aika kamala. :S

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kiinnostavalta. Olen aiemminkin kuullut kirjasta mutta jotenkin sivuuttanut sen romanttisena tyttöhömppänä, mikä taas on kirjallisuuden laji josta en niin innostu. Täytyy etsiä jostain käsiini!

  Olen niiin samaa mieltä tuosta leffa/kirja-asiasta, on kamalaa kun ne omat mielikuvat ei vastaa ohjaajan mielikuvia ja leffaa katsoessa tekee vain mieli huutaa "ei se noin mene! ei toi ole tuollainen!"

  VastaaPoista
 3. Niin ja siis en tiedä miksi luulin kirjan olevan tyttöhömppää, ehkä nimi johti mua harhaan :)

  VastaaPoista
 4. Kirja oli ihana. Leffa taas ihan toista laatua eikä mikään oikein ollut niinkuin kuvitteli, mutta silti suosittelisin leffaa, omana versionaan ihana tunnelmapala sekin jos osaa olla fiksu ja erottaa nämä taiteenlajit toisistaan. Eric Bana on ihana ;O)

  VastaaPoista
 5. Maria: Mä en ees oo nähnyt traileria, vain kuvan näyttelijöistä.

  sarakissa: Joo ei todellakaan ole kyseessä romanttinen tyttöhömppä :D Tuo leffa/kirja-asia on kyllä usein niiiin ärsyttävää.

  Mikaela: Niin on. Mun pitää ehkä silti odottaa hetki sen leffan kanssa, ettei se mee pilaan kirjaa multa :D

  VastaaPoista
 6. Hyvä kun muistutit, tämä on pitänyt lukea!

  VastaaPoista