maanantai 30. syyskuuta 2013

They'll Love You When You're Dead, Part II


Jüdischer Friedhof Berlin_2013_26

Nyt runsaasti niitä värikuvia Jüdischer Friedhof Schönhauser Allee -hautausmaalta. Kuvista välittyy vain osa paikan kauneudesta, sitä ei pysty kuvien kautta kokonaan tuomaan esiin. Ystäväni, jonka kanssa Berliinissä vierailin, sanoi kokevansa hautausmaat hyvin ahdistavina paikkoina, mutta minä tunnen täysin päinvastaisesti. Hautausmaalla minut valtaa aina uskomaton tyyneys ja voin hengittää paljon vapaammin. Suomen hautausmailla ei sama tunne valtaa aivan siinä mittakaavassa kuin ulkomailla, sillä suomalaiset hautausmaat ovat niin kovin erilaisia ulkomailla näkemiini hautausmaihin verrattuna. Juutalaisten hautausmaa oli myös niin "tuskallisen" kaunis, että olin pakahtua ja aloin melkein itkeä. Muutama kuva vielä lisää täällä

Jüdischer Friedhof Berlin_2013_2
Jüdischer Friedhof 
Berlin_2013_43
Jüdischer Friedhof Berlin_2013_7Jüdischer Friedhof Berlin_2013_47
Jüdischer Friedhof 
Berlin_2013_37
Jüdischer Friedhof 
Berlin_2013_11
Jüdischer Friedhof Berlin_2013_4
Jüdischer Friedhof 
Berlin_2013_51Jüdischer Friedhof Berlin_2013_17
Jüdischer Friedhof Berlin_2013_5
Jüdischer Friedhof 
Berlin_2013_21
Jüdischer Friedhof 
Berlin_2013_46 Jüdischer Friedhof Berlin_2013_58
Jüdischer Friedhof Berlin_2013_29
Jüdischer Friedhof Berlin_2013_62
Jüdischer Friedhof Berlin_2013_48Jüdischer Friedhof Berlin_2013_56
Jüdischer Friedhof 
Berlin_2013_59Jüdischer Friedhof Berlin_2013_30


Here are loads more photos from Jüdischer Friedhof Schönhauser Allee. These photos convey some of the beauty, it really cannot be captured wholly. The friend I was in Berlin with said that she finds cemeteries very haunting and distressing but it's the opposite for me. I always feel an incredible calm and stillness when I'm walking in a cemetery and it's like I can breathe so much more freely. Though not as much in Finland's cemeteries because they're so different from the ones I've visited abroad, but even there there is a certain calmness. I also found Jüdischer Friedhof Schönhauser Allee to be achingly beautiful, so beautiful that I almost started to cry. A few more photos from the cemetery can be viewed here.


4 kommenttia:

 1. Valon ja varjon leikkiä <3

  Suomalaisilla hautuumailla kyllä vallitsee vain jylhyys ja surullisuus. Ja sellainen.. ahdistuskin. Paitsi jos on tosi vanha hautausmaa, just sellanen umpeenkasvanut ja vehreä kuin monet muualla maailmassa. Ehkä se onkin se formaalisuus joka ahdistaa. Ei kuoleman kuulu olla sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kävi tuuri auringon kanssa ^__^ Yleensä Suomessa on just liian formaalisia hautausmaita, vaikka ei mua suom. hautausmaat ahdista, mutta eihän ne nyt kauneudessa ole lähelläkään esim. tätä juutal. hautausmaata.

   Poista
 2. Hengästyttävän hieno paikka, upeita kuvia!

  Minullekin hautausmaat ovat rauhoittavia paikkoja, joissa sielu lepää (heh). Ja nyt siis puhun näistä siisteistä kotimaisista versioista. Ulkomaisilla hautausmailla en ole koskaan käynyt, ja voin vain kuvitella, miten vaikuttava tuo sinunkin kokemuksesi on ollut. Minuun on tehnyt suurimman vaikutuksen kotini lähellä olevan hautausmaan muurin ulkopuolelle jäänyt pieni hoitamaton alue, jolla jäkäläiset hautakivet kenottavat eri suuntiin. Kävin siellä kävelyllä juuri yhtenä iltana ja inspiroiduin siinä määrin, että oli pakko kirjoittaa aiheesta runo heti kotiin päästyäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ^__^ Meinasin kirjoittaa juuri saman "sielu lepää" -lausahduksen :D Juuri tuollaiset hoitamattomat, hieman ränsistyneet paikat ovat niitä kaikkein kauneimpia! Pitäisit varmasti suuresti tuollaisista hautausmaista kuin yllä kuvattu, Lontoon Highgate Cemetery ja Wienin St. Marxin hautausmaa.

   Poista