maanantai 3. syyskuuta 2018

Shimmering Neon Lights



Warsaw_2018-33


THE NEON MUZEUM


Ul. Mińska 25 



Olin kaksi viikkoa sitten ystäväni kanssa matkalla Varsovassa. Matkan ensimmäisenä kokonaisena päivänä suuntasimme majoituspaikastamme Veiksel joen toiselle puolelle Pragan kaupunginosaan. Siellä ensisijainen kohteemme oli The Neon Muzeum, Euroopan ensimmäinen ja ainut neonkylttejä esittelevä museo. Löysimme Sohon tehdaskompleksiin kuuluvan museon melko helposti, sillä "Muzeum" lukee isoin neonkirjaimin vanhan tiilisen tehdasrakennuksen kyljessä. Museo itsessään ei ole kovin suuri, mutta täynnä ihastelemisen arvoisia neonkylttejä, joista olin aivan liekeissä. The Neon Muzeum on yksityinen instituutio, joka ei nauti julkisesta rahoituksesta, ja jonka johtajina toimivat valokuvaaja Ilona Karwinska ja  graafinen suunnittelija David S. Hill. Maksoin siis pienen pääsymaksun museoon mielelläni. Vuodesta 2005 saakka instituutio on dokumentoinut ja restauroinut "neonisaation" aikaisia jäännöksiä, mutta museon avattiin vasta vuonna 2012. Puolan kulttuurillisesti  merkittävien neonkylttien restaurointi on osa instituution toimintaa. 



Museon vakituisessa kokoelmassa on satoja kylmän sodan aikaisia neonkylttejä. Stalinin kuoleman jälkeen  - 1950-luvun lopusta 1960-luvun alkuun - kulttuurista ja sosiaalista repressiota lievennettiin Khrushchevin aikakaudella. Lännen loistoa ja vilkasta yöelämää pyrittiin tuomaan Puolan kaupunkeihin neonkylttien avulla. Neonkylttien takana olivat useimmiten Puolan arvostetuimmat arkkitehdit ja suunnittelijat, ja kyltit mainostivat muun muassa erilaisia tuotteita, tanssisaleja ja elokuvateattereita. Samalla ne toimivat maanmerkkeinä. Kommunismin jälkeisellä aikakaudella kommunismin kulta-aikaan liittyvistä neonkylteistä ei enää piitattu vaan ne heitettiin pois tai jätettiin rapistumaan. Suurelta osin Ilona Karwinskan ja David S. Hillin ansiosta niitä voi nyt ihastella museossa! The Neon Muzeum on arkisin avoinna kahdestatoista viiteen, lauantaisin kahdestatoista kuuteen ja sunnuntaisin yhdestätoista viiteen. 



Warsaw_2018-30
Warsaw_2018-35
Warsaw_2018-31
Warsaw_2018-38
Warsaw_2018-28




Warsaw_2018-36
Warsaw_2018-42
Warsaw_2018-43
Warsaw_2018-26
Warsaw_2018-32
Warsaw_2018-29
Warsaw_2018-2



FOTOPLASTIKON


Al. Jerozolimskie 51



Toinen museo, jossa matkan aikana vierailimme oli Fotoplastikon. Se on streoskooppinen teatteri, jossa käytetään Kaiserpanoraman systeemiä. Fotoplastikon perustettiin vuonna 1901, ja vuonna 1905 se muutti nykyisiin tiloihinsa Kamienica Hoserówiin, joka on yksi niistä harvoista Varsovan keskustan rakennuksista, jotka eivät tuhoutuneet toisen maailmansodan aikana. Fotoplastikon on vanhin toimiva stereoskooppinen teatteri Euroopassa. Vierailijat istuvat museossa yhden stereoskooppisen katseluikkunan eteen ja valokuvat pyörivät laitteessa 15 sekunnin sykleissä. Jokaisen katseluikkunan yläpuolella on myös valaistu kirjallinen kuvaus alla näkyvästä valokuvasta. Ihanaa, museo jossa ei tarvitse edes liikkua! Museo on valokuvien säilymisen kannalta hyvin viileä, mikä oli erittäin tervetullut seikka sinä aurinkoisena ja kuumana päivänä, jolloin olimme liikkeellä. Vanhojen valokuvien lisäksi museossa on vitriineissä näytteillä muutamia vanhoja kameroita. Fotoplastikon on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin, kymmenestä kuuteen. Maanantaisin ja tiistaisin museo on suljettu. 



Warsaw_2018-1
Warsaw_2018-9



MUZEUM FARMACJI


Piwna 31/33



Antonina Lesniewskan apteekkimuseon - Muzeum Farmacjin - löysimme täysin vahingossa. Vanhassa kaupungissa kävellessämme museon kaunis merenneidon muotoinen kyltti kiinnitti huomioni. Vanhojen apteekkipullojen ihailijoina ja keräilijöinä astelimme tietenkin oitis sisään museoon. Syntymävuonnani 1985 perustettu museo on nimetty ensimmäisen vain naisia työllistäneen apteekin perustajan - Antonina Lesniewskan - mukaan. Lesniewska taisteli naisten oikeudesta korkeampaan koulutukseen nimenomaan farmaseutiikan saralla. Hän oli ensimmäinen nainen koko maailmassa, joka sai maisterin paperit farmasian alalta. Pietarissa opiskellut Lesniewska palasi synnyinkaupunkiinsa Varsovaan vuonna 1918, ja perusti Marszalkowska Pharmacyn vuonna 1934. 



Museossa on esillä reilut kaksituhatta farmaseuttista välinettä sekä 1920-1930-luvulta peräisin oleva autenttinen apteekin sisustus.  Lasisia apteekkipulloja museossa on runsaasti. Lasi oli käytetyin materiaali apteekkipullojen valmistuksessa, sillä se ei kerää kosteutta, ei homehdu eikä reagoi sen sisällä olevien lääkeaineiden kanssa. Kirkkaanvihreitä apteekkipulloja olin nähnyt aiemmin, mutta kirkkaansiniset, punaiset ja kellertävät lasiset apteekkipullot olivat uusia tuttavuuksia. Huokailin ihastuksesta tuon tuostakin, ja olisin halunnut viedä kaikki apteekkipullot mukanani kotiin. Kuten useimpiin Varsovan museoihin, lippu Antonina Lesniewskan apteekkimuseoon oli erittäin halpa, alle viisi euroa. Museo on maanantaisin suljettu, mutta avoinna kaikkina muina viikonpäivinä yhdeksästä viiteen. Torstaisin museoon pääsee ilmaiseksi. 



Warsaw_2018-12
Warsaw_2018-13
Warsaw_2018-16
Warsaw_2018-6



Three great museum I visited in Warsaw: The Neon MuseumFotoplastikon and The Antonina Leśniewska Museum of Pharmacy.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti