maanantai 24. tammikuuta 2011

Mielensäpahoittaja


Seitsemäänkymmeneenkolmeen vuoteen en valittanut kertaakaan. Sitten lääkäri tutki minut päästä varpaisiin ja ulkoa sisään ja sanoi, että jos ei elämäntavat muutu niin saattavat mennä suonet tukkoon ja sydän leikata kiinni. Hän halusi kovat rasvat pois ruokavaliosta, tilalle salaatteja ja hyötyliikuntaa, mutta kyllä minä tiedän mistä ne tukkeumat johtuvat. Ne johtuvat siitä, kun ei sano mitä ajattelee ja mistä pahoittaa mielensä. Kun asioita kerää päähänsä niin eihän ne sinne loputtomasti mahdu. Ne menevät verisuoniin ja niveliin. Ryhdyin rehellisesti valittamaan ja onko sen jälkeen ollut kaikki arvot kohdallaan? Kyllä ovat.


Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on aivan loistava, hulvattoman hauska kirja! En ole tainnut koskaan lukea yhtä hauskaa kirjaa. Aloitin tämän yli viikko sitten J:n luona, ja se jäi kesken. Ei auttanut muu kuin ostaa omaksi. Sitten luin sen kerralla loppuun, ei voinut jättää kesken. Ja yritin nauraa hiljaa, sillä vuorokausi oli jo vaihtunut ja suurin osa naapureista varmasti unten mailla. Eihän siitä mitään tullut, välillä nauroin niin että kuului varmasti viereiseen kerrostaloonkin. Kirja on kirjoitettu fiktiivisen 80-vuotiaan suomalaismiehen, mielensäpahoittajan, näkökulmasta ja se käsittelee kaikkia niitä asioita, jotka nykyään ovat väärin. Lukiessaan voi oikein kuulla miehen äänensävyn, äänenpainot. Kirja sisältää 40 kolmen sivun mittaista tekstiä, joten kirjaa on helppo lukea myös vähän kerrallaan. Vaikka kirja naurattaa vähän väliä on siinä myös paljon totta ja se antaa ajattelemisen aihetta. Kaiken nauramisen jälkeen koskettava loppu saa kyyneleet silmäkulmiin.


Yritin valikoida tähän loppuun joitain hauskoja kohtia. Kyllä ei 
meinannut tulla mitään, olisi voinut siteerata tähän koko kirjan. 


Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun radiossa sanottiin, että jumppa auttaa selkäkipuihin iästä huolimatta. Kyllä ei auta. Aina kun herään niin joka paikkaan sattuu, paitsi että harvemmin tarvitsee herätä kun en meinaa millään saada unta. Kyllä ei haittaa.


Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun pannaan hävyttömiä hintoja. Menin ravintolavaunuun ja tutkin listoja. Piti sulkea silmät kuusi kertaa, harvoin näkee niin kamalaa ahneutta. Ruisleipä 4 euroa 20 senttiä. Paljonko on markkoina, aivan hirveän paljon.


Olen asunut täällä kohta ihmiselämän ja yhden yhtä liito-oravaa en ole nähnyt. Tavallisia oravia on vaikka kuinka, mutta tehdäänkö tavallisille oraville tunneleita tai ylikulkupaikkoja, kyllä ei tehdä. Jos orava haluaa ylittää tien, sen on kipitettävä autojen sekaan ja rukoiltava vaikka tokko oravilla jumalaa on.. Käsi ylös, jos olet nähnyt liito-oravan. On mielikuvituksen keksintöä koko siipikurre niin kuin lumimies, teräsmies taikka krokotiili. Uutisten takia keksitty.


 Ps. Tilasin marketista kotiinkuljetuksena lavallisen suolaa. Sillä ne pitävät autotiet auki, kai sillä yksi autotallin edusta saadaan auki ja saatiinkin. Mutta sehän tässä oli, etten muistanut että olin jättänyt Foordin illalla kadunvarteen.


En voi muuta kuin suositella tätä erittäin lämpimästi kaikille!
Kyllä minä niin mieleni pahoitan, jos kukaan teistä ei lue tätä kirjaa. 


6 kommenttia:

 1. Oon varannut tämän reilu kuukausi sitten kirjastosta ja nyt näyttäis olevan matkalla! Eli näinä päivinä!!! Can't wait!

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä takuulla lukulistallani. Kun saisi vielä aikaiseksi hankkia sen.:)

  VastaaPoista
 3. Joo, mä ootan kans että pääsen lukemaan tämän...:)

  VastaaPoista
 4. Valtavan ihana kirja! Minä kans yhden yön hekottelin tälle, enkä voinut jättää kesken. Varmaan luen heti uudestaan, kunhan kaveri palauttaa lainasta. Ja KAIKILLE kavereille yritän tuputtaa luettavaksi.

  VastaaPoista
 5. Jiihaa! Olisin halunnut lainata tämän kirjastosta mutten sitten halunnutkaan koska haluan ostaa tämän meille kotiin. =) Ja kyllä minä mieleni pahoitin kun mieheni ei antanut minulle kirjakaupan lahjakorttiaan, jonka hän sai joululahjaksi äidiltäni. =D Yritän kyllä kovasti vaikuttaa kortin myöhempään ostosisältöön.

  Mielensäpahoittajallahan oli joulukalenteri viime vuonna. =) Sivuilta pystyi kuuntelemaan niitä lukunäytteitä ja mulle jäi kutkuttamaan mieleen yks pätkä joka meni kutakuinkin näin: "soitin pojalle että tulee kolaamaan pihan. Ei aikonut tulla, on kuulemma liian pitkä matka. HMPH. Ei se 250 (vai 350?) km ole nykyaikana matka eikä mikään!". =')

  <3

  VastaaPoista
 6. Heidi: Jeeee :)

  MouMou: Ehdottomasti ostamisen arvoinen teos!

  Riehu: Tästä ei voi olla tykkäämättä, ei vaan voi.

  Mörri: Jep! Tää on hyvä vaan viedä kavereille lainaan "Sun on pakko lukee tää, ei oo pitkä" :D

  Minttu-Maaria: Tyhmä mies, ei tajunnut että itsekin varmasti rakastaisi tätä kirjaa :D Joo tuo mainitsemasi pätkä on samasta kuin tuo viimeinen sitaatti "Ps. Tilasin marketista.."

  VastaaPoista