maanantai 5. maaliskuuta 2018

I Will Ask You Twenty Questions
Nappasin Salkan blogista 20 kysymystä -haasteen, aikoja sitten. Vysehrad_2017-35MITKÄ KIRJAT HYLLYSSÄSI HUUTAVAT LUETUKSI TULEMISTA?

Otan tää vuonna osaa Hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa valitaan omasta kirjahyllystä 12 kirjaa, joita ei ole vielä lukenut. Omasta kirjahyllystäni löytyy lukemattomia kirjoja varmaan useita kymmeniä, mutta haasteeseen valikoituivat seuraavat kirjat: Mia Kankimäki - Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin / Tove Jansson - Viesti / J.D. Salinger - Franny and Zooey / Alan Bradley - Piiraan maku makea / Marissa Pessl - Special Topics in Calamity Physics / Oliver Sacks - Musicophilia / Oliver Sacks - The Mind's Eye / Carolyn Jess-Cooke - The Boy Who Could See Demons / Junot Diaz - Drown / Virginia Woolf - Mrs Dalloway / Virginia Woolf - The Complete Shorter Fiction / Riikka Pelo - Jokapäiväinen elämämme. Tällä hetkellä on menossa kolmas kirja kyseisestä joukosta. Carolyn Jess-Cooken kirjasta tykkäsin tosi paljon, ja luin sen nopealla tahdilla. Mia Kankimäen kirjan lukeminen sen sijaan kesti ikuisuuden, koska oli hetkiä jolloin sen lukeminen tuntui totaaliselta pakkopullalta. Pidin kyllä joistakin kirjan osista, mutta kokonaisuudessaan kirja oli minun makuuni aivan liian pitkä, aika ajoin tylsä ja toistava. Virginia Woolfin Mrs Dallowayta olen aloittanut lukemaan pari kertaa aiemminkin, enkä ole koskaan päässyt paria sivua pidemmälle. Woolfin virkkeet ovat äärimmäisen monimutkaisia ja häkellyttävän pitkiä, mikä tekee kirjan lukemisesta hidasta ja paikoin kovin vaikeaa. Tällä hetkellä ollaan kuitenkin voiton puolella!OLETKO TAPOJESI ORJA?

Suurimmaksi osaksi kyllä. Harvoin muutan jotain hyväksi todettua tapaani. Minulla on arjessa - ja elämässä ylipäätään - useita tiettyjä rutiineja, joiden noudattaminen helpottaa arjen sujumista.PIDÄTKÖ SIITÄ, ETTÄ IHMISET PUHUVAT SUORAAN TAI KAUNISTELLEN?

Mieluummin suoraan kuin liiaksi kaunistellen. Suoraan puhuminen on kuitenkin taitolaji, jotta sanat eivät ole liian loukkaavia ja karkeasti töksäytettyjä. Sellainen kultainen keskitie on useammassa tilanteessa paras tapa. Vaikka sen ydinasian sanoisi todella suoraan ja rehellisesti, voi asiaa kuitenkin edes jollain lailla pehmentää sillä, miten asiasta puhumisen ylipäätään aloittaa. Törmään tähän asiaan omassa työssäni hyvin usein.Vysehrad_2017-43


MISSÄ ASENNOSSA NUKUT?

Nukun yleensä jommalla kummalla kyljelläni hieman kippurassa tai sitten suorana selälläni. Pienenä nukuin vatsallani poski kiinni tyynyssä, jalat pepun alla ja peppu korkealla ilmassa. Nykyään jos kokeilisinkin tuollaista nukkuma-asentoa, en pystyisi olemaan siinä varmaan paria minuuttia kauempaa. ONKO SINULLA TUNNUSLAUSETTA?

Pessimisti ei pety.NIMEÄ ASIA, JOKA ÄRSYTTÄÄ ENITEN?

Sen sijaan, että miettisin vain yhden ärsyttävän asian, ajattelin listata tähän monta minua ärsyttävää asiaa. Se, kun ihmiset puhuvat moniosaisen elokuvasarjan osista jaksoina. Ne eivät ole mitään jaksoja, tv-sarjoissa on jaksoja! Se, kun ihmiset eivät käytä liikenneympyrässä vilkkua. Se, kun kaupassa on hylly tyhjänä juuri sen tuotteen kohdalta, mitä sieltä lähti hakemaan. Se, kun tietokone tai nettiyhteys jumittaa. Se, kun kameran akku loppuu kesken kuvaamisen eikä ole mahdollisuutta ladata sitä. Se, kun tulee kipeäksi lomalla (ylipäätään kipeänä oleminen ärsyttää)...
La Petite Ceinture_2017-31
ONKO SINULLA TALLESSA VANHOJA KORTTEJA JA KIRJEITÄ?

Kysykää vaan kuinka paljon. Vaatekaapin päällä majailee tälläkin hetkellä yksi vanha matkalaukullinen täynnä ikivanhoja kirjeitä. Olen luopunut kymmenistä ei-niin-hienoista-ja-tärkeistä korteista, mutta napannut niistä valokuvan. Ihan vain siksi, että minun on vaikea luopua ylipäätään mistään.  PAHE, JOSTA NAUTIT LIIKAA LUOPUAKSESI SIITÄ?

Lähes kaikki paheeni taitavat liittyä ruokaan. Suklaa, sipsit, juusto, pizza, hampurilaiset...MITÄ SINUN PITÄISI TEHDÄ ENEMMÄN?

Kuntoilua ja ulkoilua pitäisi harrastaa enemmän. Epäterveellisten ruokien ja herkkujen syöntiä pitäisi vähentää entistä enemmän. Nämä kaksi asiaa ovat varmaan ne oleellisimmat mitä "pitäisi" tehdä. Haluaisin matkustella ja nähdä ystäviä enemmän. Haluaisin lukea, maalata, piirtää, kirjoittaa ja valokuvata enemmän..Vysehrad_2017-39

Vysehrad_2017-1MIKÄ ON PARAS UUTINEN, JONKA OLET SAANUT?

Ensimmäisenä tulee mieleen se, kun kesäsuunnitelmat ja asuinpaikka Berliinissä koko kesäksi varmistuivat vuonna 2015. Tuo kesä on edelleen yksi elämäni parhaimmista - ellei se kaikkein paras - kesä.LUOTATKO IHMISIIN?

Sanoisin, että pääsääntöisesti luotan kyllä ihmisiin. Ellen sitten jo ensi tapaamisella aisti ihmisestä jotakin sellaista, että olen hänen suhteensa varuillani. Toki elämän aikana on tullut tavattua muutamakin ihminen, joihin olen aidosti ja oikeasti luottanut, ja se luottamus on petetty täysin...MITKÄ OVAT LEMPIELOKUVIASI?

500 Days of Summer. Winter Passing. Manic. Donnie Darko. The Hours. Girl, Interrupted. Gia. Drive. Lars and the Real Girl. The Notebook. All Good Things. United States of Leland. Melancholia. Dancer in the Dark. Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Requiem For A Dream. Notes on a Scandal. Chocolate. Captain Fantastic. The Grand Budapest Hotel. Moonrise Kingdom. Little Miss Sunshine. Julie & Julia. I Am Sam. Amélie. Little Women. Scream. Drop Dead Gorgeous. The Craft. Heathers. Reality Bites. The Client. Almost Famous. Goodbye Lenin! Marie Antoinette. The Virgin Suicides. Fight Club. American History X. Romantics Anonymous. Mona Lisa Smile. Across the Universe. Ghost World. Ystävät hämärän jälkeen. Inception. Kill Bill -elokuvat. Inglorious Bastards. Sleepy Hollow. Dark Shadows. Edward Scissorhands. Frankenweenie. Corpse Bride. Coraline. Totoro. Henkien kätkemä. Liikkuva linna. Kikin lähettipalvelu. Tulikärpäset. The Dark Knight -trilogia. Lord of the Rings - trilogia. Harry Potter -elokuvat...La Petite Ceinture_2017-26KUN OLIT LAPSI, MIKSI HALUSIT TULLA ISONA?

Halusin ala-asteikäisenä useimmiten isona joko kirjailijaksi tai opettajaksi. Kolmevuotiaana halusin olla mäkihyppääjä, toisin sanoen Matti Nykänen. Tai siis minähän olin Matti. Jos minua kutsui Jonnaksi niin suutuin. Lienee sanomattakin selvää, että en enää halua olla Matti.ASUISITKO MIELUUMMIN KAUPUNGISSA VAI MAASEUDULLA?

Kaupungissa, joka tuntuisi siltä kuin asuisi maaseudulla. Kaipaan sitä, että kaupungin kulttuurielämykset ja vilinä ovat melko lähellä, mutta luonto - erityisesti metsät - vieläkin lähempänä.KUKA ELÄMÄSSÄSI ON VAIKUTTANUT SINUUN ENITEN? 

Vaikea kysymys! En oikeasti keksi vain yhtä ihmistä, joka oli kaikkein eniten vaikuttanut minuun, sillä tällaisia henkilöitä on monia, ja he kaikki ovat vaikuttaneet minuun eri tavoin. Mutta jos nyt vain yksi ihminen pitäisi valita, olisi se varmaankin oma äitini. Fiktiivisten henkilöiden puolelta vastaus puolestaan on ilmiselvä: Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar sarjassa Buffy, vampyyrintappaja).Vysehrad_2017-5MIKÄ ON LEMPIVITSISI?

Ei minulla ole mitään tiettyä lempivitsiä. Huumorintajuni on kieltämättä hieman outo, musta ja kaksimielinen. Tästä yhtenä esimerkkinä vanha blogiklassikko Pallini mun, joka naurattaa edelleen.  Aina Inkeri Ankeinen on huippu (vaikka se jouluohjelma tosin oli mielestäni suurimmaksi osaksi huono)! Muita ehdottomasti mainitsemisen arvoisia komedia-hahmoja ovat Sheldon Cooper (Jim Parsons sarjassa The Big Bang Theory) ja Elka Ostrovsky (Betty White sarjassa Hot in Cleveland). Olen myös huonon sanaleikki-huumorin ystävä. Nauroin esinerkiksi tälle Jeremy irons -kortille pienen ikuisuuden (ostin sen tottakai).MIKÄ ELÄIN OLISIT?

En ainakaan olisi rotta, koska silloin pelkäisin itseäni. Voisin olla kissa tai lintu.JOS SAISIT KOKEILLA MITÄ TAHANSA AMMATTIA PÄIVÄN, MITÄ KOKEILISIT?

Vain yhtä? Haluaisin kokeilla tietenkin näyttelijä/muusikko/kirjailija/kuvittaja/valokuvaaja -kombinaatiota.MITÄ HUOMAAT ENSIMMÄISEKSI IHMISESSÄ?

Ei taida olla sellaista yksittäistä pientä asiaa, minkä aina huomaisin ensimmäisenä vaan enemmänkin kiinnitän huomiota ihmisen kokonaisvaltaiseen olemukseen. Vastakkaisessa sukupuolessa kiinnitän huomiota erityisesti ääneen, silmiin ja käsiin. MILLAISISTA LOMISTA PIDÄT?

Enemmän pidän seikkailullisista kaupunkilomista kuin rantalomista. Tosin, en ole eläessäni vielä koskaan ollut niinsanotulla pelkällä rantalomalla, joten varsinaista todellista vertailukohdetta ei siis ole. Mahtava loma on sellainen, johon sisältyy aurinkoista säätä ja runsaasti luonnon vehreyttä, paljon hyvää ruokaa ja juomaa, jokin keikka, inspiroivaa katutaidetta ja arkkitehtuuria sekä hylättyjen paikkojen ja vanhojen hautausmaiden tutkimista/valokuvaamista. Kaiken kiinnostavan vastapainoksi tarvitaan myös runsaasti luppoaikaa kahviloissa istuskeluun, lukemiseen ja lepäämiseen.Vysehrad_2017-50Twenty questions about various things that I'm too lazy to translate. The photos are from Vysehrad cemetery in Prague.
3 kommenttia:

  1. Voiiii tän vois tehdä itekin. En vaan millään jaksa listata jotain leffoja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten vastaat, että et jaksa listata, koska niitä on niin paljon :D

      Poista