tiistai 1. huhtikuuta 2014

Only Lovers Left Alive
Kävin viikonloppuna vihdoinkin katsomassa Jim Jarmuschin käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan Only Lovers Left Alive, joka kertoo tarinan kahden vampyyrin vuosisatoja kestäneestä rakkaudesta. Tilda Swintonin esittämä Eve ja Tom Hiddlestonin esittämä Adam ovat rakastavaisia, vaikka asuvatkin tuhansien kilometrien päässä toisistaan. Tangerin lämmössä asuva vaaleahiuksinen Eve viettää aikansa vanhan ystävänsä Marlowen (John Hurt) kanssa. Yksin ollessaan Eve tanssii silkkisissä kimonoissaan tai kokovalkoisessa ja ahmii kirjoja. Even asunnon joka kolkassa kohoavat toinen toistaan korkeammat kirjapinot. Detroitissa eristyksissä asuva ja nimettömänä pysyttelevä muusikko Adam puolestaan pukeutuu mustiin ja täyttää kotinsa soittimilla ja musiikilla. Ihmisiä vihaavalla ja näitä zombeiksi nimittävällä Adamilla on kuitenkin yksi linkki ihmiskuntaan. Nuori musiikkia rakastava Ian (Anton Yelchin) hankkii Adamille muun muassa erilaisia harvinaisia soittimia, luullen Adamin olevan vain erakkona elävä muusikko. Kun vuosisatoja kestänyt elo alkaa käydä Adamille raskaaksi, pakkaa Eve mukaansa pari matkalaukullista kirjoja ja matkustaa miehensä luo. Puhdasta verta nauttiva pariskunta hankkii ravintonsa pulloissa lääkärikontakteiltaan, sillä saastuneen ihmisveren juomisella voi olla tuhoisia seurauksia vampyyrille. Ongelmia paratiisiin tuo yllättäen paikalle ilmestyvä Even nuori sisko Ava (Mia Wasikowska), joka ei yhdy siihen näkemykseen, että veri tulisi nauttia pullosta vaan haluaa juoda ravintonsa suoraan sen lähteestä. 

Wasikowska tekee loistavaa työtä raivostuttavan ärsyttävänä, nuorena ja holtittomana vampyyrina, mutta Swinton ja Hiddlestone ovat rooleissaan täydellisiä lumoten katsojan totaalisesti. Siinä missä Adamin ruumiinlämpötila on vampyyrille tyypillisesti kylmän puolella, on herran viehättävyysaste sen sijaan kuuma kuin polttavin hellanlevy. Adamin samettisen pehmeää ja rauhallista puhetta voisi kuunnella kyllästymättä vuosisatojen ajan. Hidastempoinen, unenomainen ja katsojansa lähes transsinomaiseen tilaan saattava elokuva koukuttaa heti alusta asti. Yksi syy tälle on lumoavan pääparin lisäksi Jarmuschin (yksi Sqürlin kolmesta jäsenestä) ja Jozef van Wissemin luoma hypnoottinen musiikki. Vampyyrien ystävä ei yksinkertaisesti voi olla rakastamatta tätä elokuvaa ja sen mustaa huumoria. Janoan lisää!Last weekend I finally saw Only Loveres Left Alive, a movie about vampire lovers written & directed by Jim Jarmusch. Tilda Swinton as Eve and Tom Hiddlestone as Adam are absolutely perfect in their roles and completely mesmerizing.  And as for Hiddlestone as Adam..damn how hot! I loved this movie so much and am left craving more!


2 kommenttia:

  1. Oi, hyvä kun muistutit tästä! Kaverit kehuivat ja ajattelin, että pitääpä ottaa tarkemmin selvää. Pakko mennä katsomaan joku päivä!

    VastaaPoista