torstai 21. huhtikuuta 2011

Ystävät Hämärän Jälkeen


Katsoin viime viikolla Tomas Alfredsonin ohjaaman ruotsalaisen vampyyrielokuvan Ystävät Hämärän Jälkeen (Låt Den Rätte Komma In), joka perustuu John Avjide Lindqvistin samannimiseen romaaniin.  Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1980-luvun Ruotsiin, Tukholman Blackebergiin. Oskar (Kåre Hedebrandt) on koulukiusattu 12-vuotias poika, jonka elämä on kovin yksinäistä. Kerrostaloon, jossa Oskar asuu, muuttaa salaperäisen mies Håkan (Per Ragnar) ja tyttö nimeltä Eli (Lena Leandersson). Samaan aikaan lähistöllä alkaa tapahtua verisiä murhia. Oskar ystävystyy eriskummallisen Elin kanssa, joka näyttäytyy vasta hämärän jälkeen, ei tunne kylmää ja haisee oudolta. Pian Oskarille selviää, että Eli on vampyyri.

(source: google)

Ystävät Hämärän Jälkeen on upea ja hyvin erilainen vampyyrielokuva. Jos yhtään pidät vampyyreistä ja synkistä elokuvista niin tämä on ehdottomasti sinun juttusi! Ystävät Hämärän Jälkeen on kuitenkin paljon muutakin kuin tarina vampyyrista. Se on hieno kuvaus yksinäisyydestä, vaikeista valinnoista, ystävyydestä ja rakkaudesta. Kylmän Pohjolan vähäeleisyys toimii. Ystävät Hämärän Jälkeen on niin ainutlaatuinen elokuva, etten pysty vertaamaan mihinkään toiseen. Sekä elokuva että kirja pitää hankkia itselle pikimmiten.


Johan Söderqvist on loihtinut elokuvaan melankolisen kauniit ja kylmät 
sävelet. Niitä kuunnellessa minut valtaa vieläkin oudon surullinen olotila. 

Johan Söderqvist - Eli's Theme

The swedish vampire movie "Let The Right One In" is an amazingly good movie and chillingly haunting. It tells the story of Oskar, a 12-year-old boy who's being bullied at school. He befriends a weird girl named Eli who's just moved into the building with his father. At the same time  bloody murders start to happen. Soon Oskar discovers that Eli is a vampire. "Let The Right One In" is much more than just a story about a vampire. It's a moving story about loneliness, hard choices, friendship and love.

8 kommenttia:

 1. Pakko tunnustaa että itse olin hyvin pettynyt leffaan. Olin juuri saanut luettua kirjan (josta pidin kovasti!) kun katsoin tämän ja leffasta on mun mielestä jätetty pois hirveesti just niitä elementtejä jotka sai mut tykkäämään kirjasta tosi paljon. Kirja oli paljon pelottavampi ja jännittävämpi, leffa taas oli mun makuun liian plaah. Juuri tuo "Kylmän Pohjolan vähäeleisyys" ei toimi omalla kohdallani ollenkaan. Vaikka siis suuri vampyyrien ja synkkien leffojen ystävä olenkin niin tämä leffa ei kyllä nyt päässyt suosikkien joukkoon. Taidan olla ainoa mielipiteeni kanssa mutta minkäs sille voin :)

  Suosittelen kyllä lukemaan sen kirjan, todella hyvä teos!

  VastaaPoista
 2. Kirja on ollut mulla pitkään lukulistalla, ja telkkarittomuuskin harmitti pitkästä aikaa, kun leffa jäi näkemättä. Otan kirjan kyllä nyt kesälukemiseksi, alkukielellä se voisi olla hyvää harjoitusta syksyistä muuttoa silmällä pitäen. :)

  VastaaPoista
 3. Jäi kyllä harmittamaan, kun leffan kattelu loppu kesken väsymyksen takia, eikä digiboxi osaa tallentaa xD
  Alusta silti jo näki, että kuvaustyylissä oli jännää erilaisuutta, ja raaemmat kohtaukset kuvattiin laajana, tilanne jossa Hollywood-leffoissa mennään naamaan kiinni :D Pitää varmaan hommailla DVD itelle.

  VastaaPoista
 4. Minä aloitin lukea kirjaa sen jälkeen kun olin leffan nähnyt (ja siihen suuresti ihastunut), mutta en jostain syystä päässyt alkua pidemmälle. Voisi joskus varmaan yrittää uusiksi :)

  VastaaPoista
 5. Jenni: Joo olen kuullut, että kirja on paljon parempi. Täytyy ehdottomasti lukea!

  .Nekku.: Tuohan onkin hyvä idea :D

  Pia: Kannattaa hommata itelle :)

  Paivi: Kerro sitten, mitä tykkäsit!

  VastaaPoista
 6. Minäkin suosittelen kirjan lukemista, leffa oli ihan ok mutta tuntui kirjan jälkeen vähän vaisulta. Hieno ja erilainen tarina. :)

  VastaaPoista
 7. Riehu: Laitoin jo kirjan tilaukseen :)

  VastaaPoista
 8. Mä tykkäsin tästä leffasta kyllä kovasti! Kirjaa en oo lukenut..

  VastaaPoista