perjantai 30. heinäkuuta 2010

I Live Here


Näyttelijänä tunnettu Mia Kirshner on julkaissut yhdessä J. B. Mackinnonin, Paul Shoebridgesin ja Michael Simonsin kanssa kirjan "I Live Here" (2008), jossa naiset ja lapset neljästä eri pakolaisryhmästä kertovat tarinansa. Amnesty International on tukenut kirjaa. Massiivinen kirja sisältää itseasiassa neljä erillistä kirjaa, jotka on nimetty paikkojen mukaan: Ingushetia, Burma, Ciudad Juárez ja Malawi. Kirshner matkusti jokaiseen neljään paikkaan ja jokaisessa kirjassa on katkelmia Kirsherin matkapäiväkirjoista.  Myös Simons ja MacKinnon matkustivat osaan näistä paikoista. Kirjat sisältävät suuren määrän raakoja ja surullisia tarinoita, valokuvia sekä paljon erilaista taidetta. Osa tarinoista on tosia, mutta mukana on myös muutama fiktiivinenkin, jotka kuitenkin perustuvat tositarinoihin. Suuri määrä taiteilijoita on ottanut osaa sekä tarinoiden kirjoittamiseen että kirjan kuvitukseen. Kirja sisältää myös muutamia hyvin järkyttäviä ja kamalia valokuvia, joita en todellakaan ole kuvannut tähän postaukseen.


 Ingushetia

Venäjän tasavallan Ingushetian raja sijaitsee lähellä Tsetsenian pääkaupunkia Groznya. Yli 15 tuhatta tsetseenipakolaista asuu edelleen Ingushetiassa, vaikka Venäjä ei enää virallisesti sodi Tsetseniassa. Tuhannet pakolaiset kieltäytyvät palaamasta kotimaahansa, koska pelkäävät yhä turvallisuutensa puolesta. Kirja kertoo joidenkin näiden pakolaisten tarinan.

  Burma

Pakolaisia on paennut Burmasta (nykyinen Myanmar) Thaimaahan jo melkein puolen vuosisadan ajan. Burmassa valtiollista valtaa pitää raaka sotilashallinto. Burman hallitus tunnustaa yli 135 etnistä  ryhmää, joiden joukossa on 6 miljoonaa Karenia, jotka ovat taistelleet jo vuodesta 1949 lähtien saadakseen autonomian.  Moni Kareni on paennut esimerkiksi Kanadaan ja Australiaan, mutta yli satatuhatta elää yhä Burman ja Thaimaan rajalla olevissa pakolaisleireissä. Suuri osa työvoimasta ja seksikaupasta Thaimaassa ei toimisi ilman näiden pakolaisten riistoa. Kirja kertoo tarinoita Kareni-pakolaisista; seksityöläisistä ja lapsisotilaista.

 Ciudad Juárez

Ciudad Juárez sijaitsee lähellä USA:n ja Meksikon rajaa. Se on yksi kansainvälinen huumekaupan keskus, jossa on myös satoja tehtaita (maquiladoras). Vuodesta 1993 alkaen on kadonnut epätavallisen suuri määrä nuoria naisia, joista osa on työskennellyt tehtaissa. Suurin osa (yli 400) on löydetty myöhemmin murhattuina, ja heissä on ollut merkkejä raiskauksesta ja kidutuksesta. Useita on edelleen kateissa. Ketään ei ole saatettu vastuuseen. Kirja kertoo näistä nuorista naisista ja raakuuksista, joita Ciudad Juárezissa tapahtuu.


Malawi

Afrikassa sijaitsevassa Malawissa on pakolaisongelma, joka ei johdu nälänhädästä, sodasta tai luonnonkatastrofista. Malawissa AIDS autioittaa kaupunkeja, tekee lapsista orpoja ja tappaa sairaanhoitajia ja opettajia. Ihmisten on pakko muuttaa etsimään uutta asuinpaikkaa, kun vanhasta ei ole enää mitään jäljellä. Prosenttimäärät HIV-positiivisista ovat epävarmoja, mutta selvää on, että ne ovat moninkymmenkertaiset esimerkiksi Kanadaan ja Yhdysvaltoihin verrattuna. Arkkujen yhä lisääntyvä tarve uhkaa tehdä Malawista puuttoman. Kirja kertoo tositarinan AIDSia sairastavasta nuoresta naisesta ja tämän lapsesta sekä Kacheren vankilan pojista, joista monet ovat AIDS-orpoja. Kirja sisältää myös J.B. MacKinnonin kirjoittaman ja Julie Morstadin kauniisti kuvittaman tarinan lapsen syntymästä kaiken kuoleman keskellä (kuvat kyseisestä tarinasta yllä ja alla).
 
(kaikki kuvat kirjasta)

Tilasin kirjan amazonista ja maksoin siitä 20e, mikä on halpa hinta siihen nähden, miten iso kirja on. Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisoikeuksista. Kirja saa itkemään, raivostumaan.. Se ei ole mitään helppoa luettavaa. Hetken taas muistaa, kuinka äärettömän onnekas itse onkaan..

6 kommenttia:

 1. Mä kattelinkin tota silloin teillä, aamulla kun olit jo lähteny. Voisin ehkä lainata jossain vaiheessa? Jos nyt en innostu tilaamaan omaa. Toisaalta tässä nyt on hieman näitä luettavia muutenkin, että ei mikään kiire.. :D

  VastaaPoista
 2. bubble: Joo saat lainaan, jos et tilaa omaa :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa kyllä siltä, että pitäisi ostaa. Ihmisoikeusasiat on tosi lähellä sydäntä, lahjoitan kuukausittain Amnestylle, hienoa tietää että ovat olleet tukemassa tämän kirjan tekoa.

  VastaaPoista
 4. Tuo kirja vaikuttaa mielettömän mielenkiintoiselta, vaikkakin myös raa'alta ja kamalalta luettavalta. Ainakin mulla iski tiedonjano näitä tarinoita ja kohtaloita kohtaan!

  VastaaPoista
 5. Ihmisoikeusjutut on mullekin tärkeitä, viha ja suru kiehuvat aina kun kuulee vanhoista ja uusista kauheuksista. Kirja näyttää todellakin lukemisen arvoiselta, on tärkeää välillä ravistella itseään irti omasta hyvästä asemastaan. Välillä on vaan niin toivoton olo kun tuntuu ettei osaa auttaa tarpeeksi :(

  Kirjan kuvitukset näyttävät muuten upeilta, karuja ja kauniita.

  VastaaPoista
 6. Sagu: Kannattaa ostaa!

  sarakissa: Se on.

  MothMouth: Sama täällä. Kirja on aivan mahtava! Tiedän sen toivottomuuden tunteen, kun ei välttämättä pysty tekemään asioille yhtään mitään.

  VastaaPoista