keskiviikko 26. toukokuuta 2010

United States Of Leland


Matthew Ryan Hogen elokuva United States Of Leland on lojunut katsomattomana ystäväni hyllyssä jo ikuisuuden. Minun on pitänyt lainata se monta kertaa, mutta aina se on jotenkin jäänyt. Sain vihdoin aikaiseksi lainata ja katsoa kyseisen elokuvan. Olisi oikeasti kannattanut katsoa jo aikoja sitten.

Vuonna 2003 julkaistu elokuva perustuu Hogenin omiin kokemuksiin murhasta syytettyjen nuorten opettajana. Elokuvan päähenkilö Leland P. Fitzgerald (Ryan Gosling) on teini-ikäinen, hiljainen ja rauhallinen poika, joka murhaa henkisesti jälkeenjääneen pojan raa'asti (Michael Welch). Teko on täysin selittämätön. Vankilassa Lelandin opettaja Pearl Madison (Don Cheadle) kiinnostuu suuresti Lelandin tapauksesta.  Menneitä tapahtumia aletaan purkaa verkkaisella tahdilla, ja ihmiset Lelandin elämässä ovat keskeisellä sijalla  järjettömältä vaikuttavan murhan syyn ymmärtämisessä. Keskeisiä henkilöitä ovat muun muassa ex-tyttöystävä Becky (Jena Malone) sekä Lelandin vanhemmat (Lena Olin ja Kevin Spacey). Muissa rooleissa nähdään Michelle Williams, Chris Klein, Martin Donovan sekä Sherilyn Fenn.

"I think there are two ways to see the world. You either see the
sadness that's behind everything or you choose to keep it all out"


(kuvat: googlen kuvahaku)

United States Of Leland on surullinen ja ajatuksia herättävä elokuva, ja ehdottomasti katsomisen arvoinen. Katsoja joutuu itse päättämään, keneen hahmoon samaistuu. Mikä on oikein, mikä on väärin? Rajanveto ei ole aina niin helppoa. Ryan Gosling esitti Lelandia niin kiehtovan täydellisesti, että pakostakin tunsin myötätuntoa Lelandia kohtaan. Olen aiemmin nähnyt pari Goslingin elokuvaa ja täytyy sanoa, että herra on kyllä yksi tulevaisuuden lupauksista.

4 kommenttia:

 1. Tämän voisi joskus katsoakin, Don Cheadle on aina katsomisen arvoinen ja Gosling nyt vaan on lahjakas ja symppis. Tosin aihe tuntuu vähän masentavalta..

  VastaaPoista
 2. Mikaela: Katso ehdottomasti! Cheadle on kyllä hyvä ja Gosling <3 Aihe on masentava, mutta katsot silti! :D

  VastaaPoista
 3. Minäkään en ole tätä vielä nähnyt, joten voisi laittaa katsottavien listalle. Gosling todella on lahjakas näyttelijä. Aika jännä - tuossa ekassa kuvassa nuori Gosling näyttää ihan minun teini-iän ekalta poikakaverilta... :)

  VastaaPoista
 4. Paivi: Kannattaa todellakin katsoa! Hih :D

  VastaaPoista