torstai 22. lokakuuta 2009

Fight Club

Lempielokuvien kärkikolmikon kolmatta elokuvaa on mahdotonta valita. Girl, Interrupted ja Donnie Darko ovat ne ehdottomat lempparit, mutta kolmannen sijan jakaa monen monta loistavaa elokuvaa. Jatketaan nyt edellisessä postauksessa mainitulla Edward Nortonilla ja David Fincherin ohjaamalla, Chuck Palahniukin novelliin perustuvalla elokuvalla Fight Club.

Norton esittää elokuvassa unettomuudesta kärsivää miestä, jonka nimeä ei kerrota. Mies ilmoittautuu erilaisiin tukiryhmiin huomattuaan, että saa paremmin unta, kun itkee ja kuuntelee muiden ongelmia. Unettomuus kuitenkin palaa, kun mies tapaa tukiryhmissä Marla Singerin (Helena Bonham Carter), joka miehen tavoin käy tukiryhmissä väärin perustein. He jakavat tukiryhmät keskenään, mutta miehen unettomuus jatkuu tästä huolimatta. Pian hän tapaa mielenkiintoisen sosiopaatin Tyler Durdenin (Brad Pitt), joka myy työkseen saippuaa. Mies muuttaa Tylerin luo asumaan, kun tulipalo tuhoaa hänen asuntonsa. Tylerin luokse muuttamisella on kuitenkin yksi ehto: Tyler haluaa miehen lyövän häntä. Miesten keskinäinen tappelu herättää muiden miesten huomion ja pian he perustavat tappelukerhon, Fight Clubin. Tappelukerhoja muodostuu myös muualla maassa ja niistä muodostuu Tylerin johdon alla maanlaajuinen materialismia ja yrityksiä vastustava "Project Mayhem". Kaiken tämän keskellä Marla mutkistaa miesten välejä.

Fight Club on pitkä elokuva, joka kuitenkin pitää otteessaan koko ajan. Se on raaka, väkivaltainen ja ajatuksia herättävä. Jos kuvittelet tietäväsi loppuratkaisun, erehdyt pahemman kerran. Minulta ainakin loksahti suu auki elokuvan lopussa, minkä jälkeen elokuva oli katsottava pian uudelleen. Jos olet katsonut elokuvan vain kerran, olet missannut jotain. Yksi suosikkinäyttelijöistäni, Edward Norton, tekee loistavan suorituksen elokuvan päähenkilönä. En ole mikään Brad Pittin suuri fani, mutta rooli Tyler Durdenina on nappisuoritus!

"No you can't die of insomnia""All the ways you wished you could be, that's me.
I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck
I am smart, capable and most importantly
I am free in all the ways that you are not"


"Welcome to Fight Club. The first rule of Fight Club is
that you don't talk about Fight Club"

"Every evening I died
and every evening I was born again
resurrected"

"A condom is the glass slipper for our generation
You slip one on when you meet a stranger
You dance all night and then you throw it away
The condom, I mean, not the stranger"


"I am Jack's cold sweat
I am Jack's smirking revenge"

"This is your life and it's ending one minute at a time"


Traileri

4 kommenttia:

  1. Tätä ennen Pitt oli tehnyt mielestäni muutaman hyvän roolin kuten 12 Monkeys, Kalifornia ja Se7ven, siitä huolimatta mielikuvani Pittistä muuttui vasta tästä leffasta vaikka särmää löytyi jo ennen tätäkin ;O) Hyviä nämä leffapostaukset, tuli heti mieleen etten ole nähnyt Girl, Interrupted kuin silloin aikoinaan leffassa! Otetaanpa listalle taas..

    VastaaPoista
  2. Onhan se hyvä näyttelijä, mutta Fight Clubissa se on vaan niin läääh :D

    VastaaPoista