tiistai 1. marraskuuta 2011

Kari-gurashi no Arietti


Kävin katsomassa eilen Studio Ghiblin ja Hayao Miyazakin uusimman piirretyn animaatioelokuvan Kari-gurashi no Arietti (suom. Kätkijät). Se perustuu Mary Nortonin Kätkijät-kirjasarjan ensimmäiseen teokseen. Tarinan päähenkilö Arietti on 14-vuotias, noin 10 senttimetrin pituinen kätkijä, joka elää vanhempiensa kanssa tavallisen talon lattialautojen alla piilossa olevassa pienessä kodissa salassa ihmisiltä. Kätkijät kätkevät vaivihkaa tarvitsemiaan asioita, joita ihmiset eivät jää kaipaamaan kuten sokerinpaloja. Heidän tärkein sääntönsä on, että ihmiset eivät saa nähdä heitä, sillä silloin heidän täytyy yleensä turvallisuutensa vuoksi muuttaa ja aloittaa elämä alusta jossain muualla. Seikkailunhaluinen ja utelias Arietti  pääsee isänsä mukaan ensimmäiselle kätkemisretkelleen täytettyään 14 vuotta, mutta kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan. Tätinsä taloon muuttanut ihmispoika Sho näkee tytön ja monen ihmisen, niin pienen kuin suurenkin, elämä muuttuu.

 (pictures from all around the internet)

Kätkijät on varsin ihastuttava elokuva ja paikoin myös yllättävän surullinen. Visuaalisesti jälki on taattua Studio Ghibli-laatua, aivan upeaa katsottavaa. Rakastan Studio Ghiblia ja Hayao Miyazakin elokuvia, Miyazakilla kun on taito luoda äärettömän yksityiskohtaisia ja kauniita maailmoja. Täytyy kuitenkin mainita, että Kätkijät ei tietenkään ole yksinomaan Miyazakia, vaan sen on ohjannut Hiromasa Yonebayashi ja käsikirjoituksesta vastaa Miyazaki yhdessä Keiko Niwan kanssa.


I saw Studio Ghibli's latest animation The Secret World of Arrietty yesterday and I loved it. It's based on Mary Norton's novel "The Borrowers". Hayao Miyazaki and Keiko Niwa have written the screenplay and Hiromasa Yonebayashi has directed this amazing animation. The main character is a four-inch-tall, 14-year-old little girl Arrietty who lives in secret under the floorboards of a typical human household with her mother and father. They are Borrowers and they borrow simple items from humans, items that won't be missed. Their most important rule is to not let humans see them. Arrietty is an adventurous girl who gets to go on her first borrowing trip with her father. The first trip doesn't go as planned because a human boy Sho sees Arrietty and after that many lives are altered.

2 kommenttia:

  1. Oli kyllä kiva! Vielä kun sais ite kirjotettua aiheesta jotain. :3

    VastaaPoista
  2. June: Oli joo :) Mä ihan yllätyin, että noin nopeesti jotain väsäsin kasaan :D

    VastaaPoista