maanantai 22. elokuuta 2011

Movie Monday #12 - Parhaista parhain


Tiedän että olen ollut kovin huono bloggaaja viime aikoina etenkin Movie Mondayn haasteiden suhteen. Aikaa ja innostusta blogille ei vain ole ollut. Viime viikolla Movie Mondayssa oli haasteena valita yksi lempinäyttelijä. Siis vain yksi, se kaikista parhain. En minä sellaiseen pysty, sillä ei kukaan ole taidollisesti tai muutenkaan täysin ylitse muiden. Minulla on monta lempinäyttelijää, joiden uudet (ja vanhat) elokuvat katson lähes poikkeuksetta vain siksi, että niissä on tämä kyseinen näyttelijä. Tällä listalla ovat muun muassa Zooey Deschanel, Angelina Jolie, Cate Blanchett, Winona Ryder, Jake Gyllenhaal, Viggo Mortensen, Johnny Depp, Ryan Gosling, Joseph Gordon-Levitt, Edward Norton, Ethan Hawke.. En kuitenkaan nyt valitse kumpaakaan täysin ennalta-arvattavista eli niistä kahdesta, joita on tullut viime aikoina eniten seurattua ja joista olen melko usein kirjoittanutkin. Jos joku ei siis vielä arvannut, niin kyseessä ovat Zooey Deschanel ja Ryan Gosling. Myös enemmän tv:n puolella vaikuttavat näyttelijät rajataan pois.

Valinta osuu Angelina Jolieen siitä syystä, että Angelinaa olen fanittanut jo hyvin hyvin kauan ja kaikista lempinäyttelijöistäni Angelinan (ja Zooeyn) elokuvia olen nähnyt eniten. Enää viisi näkemättä. Vaikka monista Angelinan leffoista olen täällä kirjoitellut, itse nainen ei vielä ole saanut omaa postaustaan. Ja sen Angelina kyllä ansaitsee. Angelina valloitti minut jo yli kymmenen vuotta sitten elokuvassa Foxfire (1996), joka oli varmaan ensimmäinen elokuva, jonka Angelinalta näin. 1990-luvulle sijoittuvat myös mielestäni Angelinan parhaimmat roolisuoritukset. Toinen niistä on huippumalli Gia Marie Carangi rooli elokuvassa Gia (1998).


Ykkössijaa pitää edelleen ehdottomasti Lisa Rowen rooli elokuvassa Girl, Interrupted (1999), josta Angelina ansaitusti voitti Oscarin. Kyseinen elokuva ja roolihahmo tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen ja pysyvät varmaan ikuisesti Top 5-listallani. 2000-luvulla Angelina on tehnyt monia hyviä elokuvia, parhaimpina niistä Beyond Borders (2003) ja Changeling (2008). Mikään niistä ei kuitenkaan yllä Girl, Interruptedin tasolle, ja tuskin mikään tulee koskaan yltämäänkään. Minun kirjoissani Angelina on myös se ainut oikea naispuolinen toimintasankari (Lara Croft Tomb Raider, Wanted, Salt..)


Näyttelijän työnsä lisäksi Angelina on tunnettu humanitaarisesta työstään ja hän on toiminut UNHCR:n hyväntahdonlähettiläänä jo vuodesta 2001. Vuonna 2003 Angelina julkaisi kirjan Notes from My Travels, joka sisältää muistiinpanoja hänen matkoiltaan pakolaisleireille Sierra Leoneen, Tansaniaan, Kambodzaan, Pakistaniin ja Ecuadoriin. Angelina uhraa suuren osan ajastaan, ja palkastaan, humanitaariselle työlle ja hyväntekeväisyydelle. Angelina on myös kolmen adoptiolapsen ja kolmen biologisen lapsen äiti. Tunnen suurta kunnioitusta tätä naista kohtaan niin näyttelijänä kuin ihmisenäkin.
 
(photos from all around the internet)

I know I've been a bad blogger especially when it comes to Movie Monday challenges. I'll try to do better from now on. Last weeks challenge on Movie Monday was to choose one favorite actor, the best of the best. This is an impossible task. I have so many favorite actors whos new movies (and old ones too) I watch almost without exception just because that actor has a role in it. I'm not going to choose from the two most obvious ones, Zooey Deschanel and Ryan Gosling. They're the ones that I've been following pretty closely lately and been writing about a lot too. 

My choice is Angelina Jolie because she's the one of my favorite actors whos movies I've seen the most (only 5 left to see) and who I've been a fan of for a very very long time. Angelina first captivated me in the mid 90´s in the movie Foxfire. Her best roles, Gia Marie Carangi in the movie Gia and Lisa Rowe in Girl, Interrupted came a few years after that. Her role as Lisa Rowe is the one that made a profound impact on me and is in my opinion the best she's ever done. Angelina has done good movies after that too, such as  Beyond Borders and Changeling. But none of them has and I doubt anything ever will be better than Girl, Interrupted. In my books Angelina is also "the one" female action hero.

Besides her acting Jolie is also known for her humanitarian work and she has worked as a Goodwill Ambassador for UNCHR since 2001. In 2003 she published a book called "Notes from My Travels" that consisted of notes from her visits with refugees in Sierra Leone, Tanzania, Cambodia, Pakistan and Ecuador. She also has three adopted and three biological children. I feel the utter most respect for this woman both as an actor and as a human being.

8 kommenttia:

 1. Angelina on kyllä aikamoinen nainen! Jos puhutaan naisnäyttelijöistä, mä en valitettavasti muista oman lempinaisnäyttelijän nimeä, muistan vain missä leffassa hän esiintyy ( oliskohan leffan nimi ollut Billy and Joon tms..?)

  VastaaPoista
 2. Eikäää, superihana toi kuva Angiesta + Maddoxista! :D Hih.

  Onhan toi nainen ihan mahoton, vaikkei omiin superlemppareihin kuulukaan. Gia ja Girl, Interrupted ♥

  VastaaPoista
 3. Salka: On! Heh, mulla ei ole tota ongelmaa :D

  bubble: Niin on ^__^

  VastaaPoista
 4. Jep, allekirjoitan tämän. AJ on aivan mahtava. :)

  VastaaPoista
 5. Ja ihania kuvavalintoja myös. :)

  VastaaPoista
 6. Salka: Mary Stuart Masterson? (Benny & Joon).

  Giassa AJ oli kyllä vaikuttava, mutta muuten en niin välitä.

  VastaaPoista
 7. tiinanen: Jee :)

  Anonyymi: Jos tykkäsit roolisuorituksesta Giassa, niin kannattaa katsoa Girl, Interrupted! Jos et siis ole nähnyt.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi, just hän :) Mun piti jo aiemmin googletella, mutta unohdin koko homman tyystin, nyt päätin ryhdistäytyä ja tarkistin asian :D

  VastaaPoista