torstai 17. helmikuuta 2011

Black Swan


Darren Aronofskyn ohjaama Black Swan on rankkaan balettimaailmaan sijoittuva psykologinen trilleri. Nina Sayers (Natalie Portman) on perfektionistinen tanssijatar, jolle baletti on henki ja elämä. Äiti, entinen ballerina (Barbara Hershey), tukee ja suojelee tytärtään parhaansa mukaan. Kovasti työskentelevä Nina saa tilaisuuden loistaa, kun New York Ballet'n johtaja Thomas Leroy (Vincent Cassel) päättää sysätä syrjään joutsenkuningattaren roolia aiempina vuosina tanssineen Beth Macintyren (Winona Ryder) ja antaa tilaa nuorelle tähdelle. Leroyn uudessa sovituksessa Tchaikovskyn Joutsenlammesta sekä Valkoisen joutsenen, Odetten että tämän ilkeän kaksoissisaren Mustan joutsenen, Odilen rooli lankeaa samalle tanssijalle, mikä ei ole aivan helppoa tehtävä. Nina on kuin ilmetty Valkoinen joutsen, mutta Mustan joutsenen rooli tuottaa vaikeuksia. Ninalla on kilpailija, uusi tanssijatar Lily (Mila Kunis), joka puolestaan sopii viettelyä ja heittäytymistä vaativan Mustan joutsenen rooliin kuin valettu. Ensi-ilta lähestyy, paineet kasvavat sietämättömiksi ja todellisuus alkaa sekoittua harhoihin.

(kuvat: natalieportman.com)

Kävin katsomassa suuresti odottamani Black Swanin Wienissä, kun bongasin Mariahilferstrassella sijaitsevan  English Cinema Haydn -elokuvateatterin ja ilokseni huomasin, että Black Swan pyöri siellä. Odotukset elokuvaa kohtaan olivat jo nousseet melko suuriksi, mutta elokuva onnistui silti ylittämään ne. Aronofsky teki sen taas, vaikka aivan Requiem For A Dreamin tasolle ei päästä. Elokuva oli paikoin hyvinkin ahdistava ja pelottava. Yksinkertaisesti rakastin tätä elokuvaa! Etenkin lopussa meni täysin kylmät väreet. Natalie Portman tekee huikean roolisuorituksen, uransa parhaimman sitten Léonin. Suomen ensi-iltaa saa vielä odottaa, mutta odottaminen kannattaa!

 
Just loved Aronofsky's new movie, Black Swan! Almost as good as his ultimate masterpiece Requiem For A Dream. Natalie Portman is simply amazing, in my opinion her best role since Léon. 


3 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida kun silmiin osui tämä leffa-arvostelu. Tuo elokuva ei nimittäin voi jättää mieltä tyyneksi! Kävin ite katsomassa sen (englannissa) ja oli kyllä niin ahdistava elokuvakokemus, että... Ensin oli sellainen olo että leffa oli ihan hirveä, eikä sitä haluais katsoa uudestaan ellei haluais tahallaan huonoa oloa. Parin päivän jälkeen alkoi tuntua, että se _pitäisi_ nähdä uudestaan kun oli niin mielenkiintoisen kammottava. Ehkä pitää ottaa uusinta sitten Suomessa :)

  VastaaPoista
 2. Musta tää oli loistava. Ihana, ahdistava ja välillä pelottava, just how I like it!

  VastaaPoista
 3. Tiina: Mä nyt vaan rakastan rakastan näitä ahdistaviakin elokuvia. Aion kyllä mennä kattomaan uudestaan, kun Suomeen asti rantautuu!

  Mikaela: Oli, oli!

  VastaaPoista