sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Brighton Rock


Brighton Rock on rikosdraama/trilleri, joka perustuu Graham Greenen samannimiseen romaaniin. Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle, mutta elokuvassa ne on siirretty 1960-luvulle, jolloin nuorisomellakat valtasivat Brightonin kadut. Nuorisomellakoiden lisäksi gansteriryhmittyvät pitävät Brightonia otteessaan eikä kuolemilta ja kostolta vältytä. Elokuvan keskeinen hahmo on  paikallisen gansteriryhmän juoksupoika Pinkie Brown (Sam Riley), joka nousee keinoja kaihtamatta ryhmän johtoon murhaten kylmäverisesti yhden jos toisenkin. Yksi uhri on kilpailevan gansteriryhmän jäsen Hale. Erään kahvilan tarjoilijatar Rose (Andrea Riseborough) on ainut henkilö, joka voi yhdistää Pinkien ryhmän murhaan ja todistaessaan saattaa heidät kaltereiden taakse. Pinkien täytyy saada todistaja vaikenemaan ja hän viettelee hyväuskoisen Rosen, joka rakastuu Pinkieen sydänjuuriaan myöten. Rosen työnantaja ja murhatun Halen ystävä Ida (Helen Mirren) selvittää asioiden todellisen laidan ja yrittää saada Pinkien vastuuseen murhasta sekä suojella samalla Rosea.

(kuvat: googlen kuvahaku, imdb)

Brighton Rock on synkkä, kalsea elokuva, jossa ilolle ei ole sijaa. Maisemat ja elokuvan värisävyt ovat kuitenkin karun kauniita. Kaunis on myös lopussa soiva Richard Hawleyn There's A Storm Comin'. Sam Riley on julmana ja jäyhänä Pinkienä vangitseva. Ujo ja kömpelä Rose on suloinen, mutta suurimman osan ajasta hahmo on raivostuttavan naiivi, joka uskoo täysin sinisilmäisesti rakkauteen. Konkari Helen Mirren hoitaa roolinsa moitteettomasti ja oman säväyksensä tuo Gollumin roolista tunnettu Andy Serkis. Episodin päätoimittaja Jouni Vikman sanoi ennen elokuvaa lopun osoittavan onko kyynikko vai romantikko. Minä pidin elokuvan lopusta, mutta en halua spoilata mitään, joten jos haluat tietää kumpi olen, sinun täytyy itse katsoa elokuva.


 

5 kommenttia:

 1. Tää vaikuttaa kiinnostavalta, täytyy ehkä katsoa:) Ja Helen Mirren on aina hyvä!

  VastaaPoista
 2. Tästä elokuvasta pitää myös itse ottaa selvää!

  VastaaPoista
 3. Onpas moni viikonlopun aikana kirjoittanut samasta elokuvasta ;-)

  Olihan tämä älyttömän kylmä elokuva ja hahmot maailman rasittavimpia Helen Mirrenin hahmoa lukuunottamatta, mutta kuvaukseltaan tämä oli kaunis. Ja aina kaiken ei tarvitsekaan olla iloista ja mukavaaa ;-)

  VastaaPoista
 4. aini: Kannattaa katsoa, kyllä tämä oli hyvä.

  J: Ota ihmeessä!

  Päivi: Näyttää tosiaan olevan yhdessä sun toisessa blogissa :D Kelpo leffa tämä oli, ei siihen mikään iloisuus olisi sopinutkaan. Kuvaukseltaan tosiaan hyvinkin kaunis, monta kertaa ajattelin, että tästä saisi upean stillin tai valokuvan seinälle!

  VastaaPoista