torstai 16. joulukuuta 2010

The Cove


"The dolphin's smile is nature's greatest deception. 
It creates the illusion that they're always happy"

Alan jo kohta kyllästyä tähän lauseeseen, jota tunnun viljelevän liian usein: miksi en ollut nähnyt tätä aiemmin?!  Dokumenttielokuva The Cove  kertoo totuuden vuosittain tapahtuvasta delfiinien teurastuksesta Japanissa, Taijin kansallispuistossa.  Yli 23 000 delfiiniä teurastetaan katseilta piilossa olevassa poukamassa joka vuosi. Ja tämä määrä vain tuossa pienessä poukamassa Taijissa. Delfiineistä valitaan ensin parhaimmat yksilöt ympäri maailmaa sijaitseviin delfinaarioihin ja vastaaviin, muut tapetaan ja myydään esimerkiksi lihaksi. Dokumenttielokuvan on ohjannut National Geographigin entinen valokuvaaja Louie Psihoyos ja sen keulahahmona toimii eläinaktivisti Ric O'Barry. O'Barry koulutti 1960-luvulla delfiinejä tv-sarja Flipperiin. O'Barry eli delfiinien kanssa vuosia ja ymmärsi lopulta, että ne kuuluvat vapauteen. Flipperin myötä delfiinejä alettiin pyydystää delfinaarioihin ja vastaaviin. Vuosien kuluessa siitä kehkeytyi maailmanlaajuinen miljardibisnes. Yhdestä delfiinistä voidaan maksaa jopa 150 000 dollaria. O'Barry pitää itseään osasyyllisenä delfiinien ahdinkoon ja on jo vuosikymmeniä taistellut delfiinien vapauttamisen puolesta. The Cove -dokumenttia ei voitu kuvata täysin laillisesti, vaan materiaali kuvattiin vuoden 2007 aikana salaa. O'Barryn johtama aktivisti- ja sukeltajaryhmä piilotti Taijin kansallispuiston poukamaan vedenalaisia mikrofoneja sekä kiviksi naamioituja teräpiirtokameroita, joiden ansiosta järkyttävä totuus poukaman kauheuksista saatiin vihdoin nauhalle.

(kuvat: googlen kuvahaku)

Dokumentti ei ole missään nimessä tylsä, vaan saa välillä jopa trillerimäisiä piirteitä. Se sisältää kyyneleet silmiin nostattavaa järkyttävää kuvamateriaalia, jossa delfiinit menettävät julmasti henkensä kalastajien naureskellessa vieressä. Tätä materiaalia ei ole kuin pari minuuttia, mutta se riittää. Surullisuuden lisäksi dokumentti saa aikaan toki myös raivon tunteita. Dokumentti ei kuitenkaan kerro vain delfiineihin kohdistuvasta julmasta teurastuksesta, vaan se tuo esiin myös teurastukseen liittyvän ihmistä vahingoittavan puolen. Delfiinien liha sisältää myrkyllisen määrän elohopeaa (viisinkertainen määrä sallittuun verrattuna) ja silti sitä myydään Japanissa ja muualla yhä, usein valheellisesti "turvallisena" valaanlihana. Dokumentti kertoo myös, kuinka delfiininlihaa jaettiin ilmaiseksi Japanin kouluille, jossa kouluruokailu on kaikille pakollinen! Elohopeamyrkytyksen on jo aiemmin, 1950-luvulla, todettu aiheuttaneen lapsille neurologisia sairauksia, cp-vammaa ja älyllistä kehitysvammaa ("Minamata-disease"). Joidenkin Minamatan läheisten kaupunkien lapsiväestöstä lähes 30%:lla todettiin neurologinen sairaus, minkä todettiin johtuvan elohopemyrkytyksestä. Alueen vesiin oli laskettu luvatta elohopeajätettä. Japanin hallitus ja elohopeapäästöistä vastuussa oleva Chisso-yhtiö yrittivät melkein 12 vuotta pitää asian salassa. 


Vaikka dokumenttielokuva toi delfiiniteurastuksen miljoonien ihmisten tietoisuuteen ja sai aikaan joitain parannuksia, alkoi delfiininteurastus Taijissa tänäkin vuonna. Taistelu ei siis suinkaan ole vielä ohi. Tuntuu voimattomalta, kun ei voi tehdä juuri mitään. Jos et ole vielä nähnyt kyseistä dokumenttielokuvaa, katso se. Vetoomuksen delfiinien teurastuksen lopettamisen puolesta voi allekirjoittaa täällä. Vaikka vetoomuksen allekirjoittaminen tuntuu riittämättömältä tavalta vaikuttaa, on se kuitenkin yksi pieni askel eteenpäin taistelussa delfiininpyyntiä vastaan.

Minä allekirjoitin vetoomuksen. Suosittelen, että sinä teet samoin.


3 kommenttia:

  1. Hävettää myöntää, mutta en ole itsekään (vielä) katsonut tätä dokkaria. Osasyynä kyllä ihan se, että en tiedä pystynkö sitä edes katsomaan. Itkettää nimittäin jo nyt kun luin tän sun tekstin ja kävin allekirjoittamassa vetoomuksen :'(

    VastaaPoista
  2. Mä vähän luulen, että mä en yksinkertaisesti kykene katsomaan dokumettia, nimittäin itken silmäni tärviölle ja tod.näk. olen todella kiukkuinen sen jälkeen. Mutta vetoomuksen käyn kyllä allekirjoittamassa, ehdottomasti!

    VastaaPoista
  3. Olen katsonut kyseisen Dokumentin ja omistan sen dvd version myös ja voipi olla että toista kertaa en sitä pysty katsomaan sen verran tuli itkettyä jo ekalla kerralla mutta jos jotkut eivät ymmärrä miksi kannattaa allekirjoittaa tuo vetoomus se on pakko näyttää sille ihmiselle tulen keräämään kavereiltanikin nimiä siihen ja toivon että ihmiset lähtevät mukaan auttamaan näitä upeita eläimiä edes näin sekin on jo paljon. :)

    VastaaPoista