torstai 24. syyskuuta 2009

The Lucifer Effect

Tiede-lehden numerossa 7/2009 oleva Tuija Matikan artikkeli "Pahuus puhkeaa helposti" pysäytti. Lause "Sinustakin saisi kiduttajan" on pelottava ajatus. Sopivissa oloissa jokaisesta ihmisestä voi kuoritua julmuri, sillä syrjintä on inhimillistä.

Yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa 1970-luvulla tehdyssä sosiaalipsykologisessa kokeessa psykologian laitokseen kellariin luotiin valevankila, jotta nähtäisiin, miten vankilaroolit vaikuttavat tavallisiin, fyysisesti ja psyykkisesti terveisiin ihmisiin. Tämä Philip Zimbardon tutkimusryhmän tekemä koe toi esiin järkyttäviä tuloksia. Vankeja esittäneet korkeakouluopiskelijat valepidätettiin tekaistuin syyttein ja vietiin kellariin luotuun vankilaan. Jo muutamassa päivässä vartijoita esittäneet alkoivat käyttää julmia otteita ja kahden päivän jälkeen ensimmäinen vanki luhistui. Kokeen oli tarkoitus kestää kaksi viikkoa, mutta se oli pakko keskeyttää jo kuuden päivän jälkeen. Jopa kokeen johtaja Zimbardo, joka esitti vankilanjohtajaa, eläytyi rooliinsa liian tehokkaasti.

Kun Zimbardo näki Irakin Abu Ghraibin vankien rääkkäyksestä otetut valokuvat, ne tuntuivat hänestä järkyttävän tutuilta, sillä Stanfordin yliopistossa tehty koe oli jo aiemmin osoittanut, miten helposti aivan tavallisista miehistä ja naisista voi tulla jopa kiduttajia. Zimbardo kirjoittikin kirjan "The Lucifer Effect", joka esittää historiaan ja kymmeniin sosiaalipsykologisiin kokeisiin nojaten vakuuttavat todisteet sille, että kenessä tahansa meistä voi lähteä liikkeelle toisia syrjivä ja tappavakin käytös, kunhan tilanne on otollinen. Kukaan ei voi etukäteen tietää, miten toimisi yllättävässä ja poikkeavassa tilanteessa.

Zimbardon kokeesta on tehty dokumentti "Quiet Rage", jossa näytetään aitoa videokuvaa vuonna 1971 tehdystä kokeesta.Nyt Stanfordin yliopistossa tehdystä kokeesta on tekeillä elokuva "The Stanford Prison Experiment" ja sen julkaisuajankohdaksi on kaavailtu vuotta 2011. Elokuvan ohjaaja on Christopher McQuarrie. Channing Tatumin, Charlie Hunnamin, Jesse Eisenbergin, Ryan Philippen, Benjamin McKenzien, Cam Gigandetin ja Giovanni Ribisin on huhuttu näyttelevän elokuvassa.

Haluaisin ajatella, että minusta ei tuon kaltaisessa tilanteessa saisi esiin julmaa käytöstä, mutta pelottava totuus on, että en voi asiasta sataprosenttisen varma.

7 kommenttia:

 1. Muistan tän jutun, taisi olla joku tv-dokkari jossa viitattiin asiaan. En kyllä aio kattoa tota videota :D Koska haluan saada untakin tänään. Mutta uskon niin täysin, että ainaki mä varmasti pimahtaisin tollasessa tilanteessa ja alkaisin käyttäytyä miten sattuu. Kyllä jokaisessa ihmisessä asuu valtaa himoitseva eläin. Eri asia on, kuinka paljon vaaditaan sen julki tulemiseen. Joillakin riittää tieto suuresta palkkapussista, joitakin pitää kiusata psykologisilla testeillä monta päivää. Ihmisen perimmäinen luonne kun on kuitenki.. no, paska :D Onneksi suurimmalla osalla se ei tuu esiin, vaan ihmiset osaavat myös käyttäytyä ja olla ystävällisiä toisille.

  En kyllä osais kuvitella kovin montaa ihmistä, jotka olis yhtä hyviä kuin Ribisi tossa leffassa!! Myös Charlie Hunnam, Ryan Phillippe.. Tulispa jo teattereihin ;D

  VastaaPoista
 2. bubble, niinpä. Tossa videossa ei oo mitään pahimpia juttuja, mutta ei se nyt ihan mukavaakaan katsottavaa ole. Ootan kyllä tota leffaa jo aika lailla!

  VastaaPoista
 3. Nooh, ainakin hyvät näyttelijät olisivat tulossa sikäli mikäli huhut pitävät paikkansa. Muistan tuon kokeen (näin vanhana) jo bonganneeni 80-luvulla, se oli aika järkyttävää luettavaa...Mutta ei se yllätä, ihminen on suurin peto kaikista..

  VastaaPoista
 4. Mikaela, itsekin olen lukenut kokeesta jo monia vuosia sitten, mutta nyt se tuli taas esiin. Sinänsä tutkimustulokset eivät toisaalta yllätä, mutta järkyttävät.

  VastaaPoista
 5. Huh, pelottava ajatus! Ei ole tullut edes aiemmin mieleeni!

  VastaaPoista
 6. Lukiossa psykologian tunneilla tästä kokeesta oli muistaakseni useaankin otteeseen puhetta, opettaja oli suuri Zimbardo -fani. Kuten sanoit, tekisi mieli sanoa etten minä ainakaan ikinä ja kauhistella maailman kidutustapauksia, mutta totuus on, että ikinä ei voi tietää miten itse reagoisi. Ihminen on jännä kokonaisuus.

  P.S. Eksyin juuri blogiisi, vaikuttaa hyvältä. :)

  VastaaPoista